Tegnap a tiszaújvárosiak is elbúcsúztak a vasúti közlekedéstől

Megosztás

Hétfő este kigördült az utolsó személyszállító vonat a tiszaújvárosi állomásról. Marad a nosztalgia és a buszos közlekedés, akárcsak a kilenc másik augusztus elsejével bezárt vonalon.

Mint ismeretes a MÁV augusztus 1-től tíz vasútvonalon, köztük két borsodi mellékvonalon is megszünteti a vasúti közlekedést: a Tiszaújváros – Nyékládháza – Miskolc Tiszai pályaudvar vonalon, illetve az Abaújszántó és Hidasnémeti között is vonatok helyett buszok járnak majd. A MÁV-Start Zrt. és a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium a döntését jármű- és személyzethiánnyal indokolta, de a kihasználatlanság is felmerült korábban.

A bezárásra ítélt vonalak vasúti megállóhelyein úgynevezett katasztrófaturizmus alakult ki: mindenki látni akarta az utolsó elhaladó szerelvényt. Balassagyarmaton még egy gyászkoszorút is kapott BZ típusú vasúti motorkocsi az utolsó útjára.

A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint a kormánydöntés abszurd helyzeteket is eredményez. A MÁV közlése szerint az újonnan beállított vonatpótló buszok és a megszűnő vonat menetideje között számos helyen pár perc a menetidő-különbség, míg Tiszaújváros felé 17, Komló felé 24 (!) perccel nő a menetidő.

Sok térségtől ráadásul a megyeszékhelyre vezető leggyorsabb kapcsolatot veszik el, tovább nehezítve az itt élők oktatáshoz, egészségügyi és szociális ellátáshoz való hozzáférését – írta az egyesület.

Fotók: Tiszaújvárosi Krónika

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek